”Järjestöillä on nyt näytön paikka”

socialan logoUUTINEN – Suomen ensimmäinen järjestöjen yhteinen Alustapalvelu Sociala Oy on perustettu.

Vahvat järjestötoimijat ovat ryhtyneet tositoimiin järjestöjen palvelutuotannon turvaamiseksi sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa.

– Sosiaali- ja terveyspalveluja tuottavia yhdistyksiä, säätiöitä ja niiden perustamia osakeyhtiöitä on Suomessa yli 900 ja ne työllistävät yli 35 000 työntekijää. Tämä on valtava potentiaali, jonka yhteistyön mahdollisuuksia ei olla vielä täysin ymmärretty, saati hyödynnetty, toteaa Sociala Oy:n hallituksen puheenjohtaja Markku Virkamäki. Järjestöillä on pitkä historia ja laaja kokemus monien erityisryhmien palveluiden ja osallisuuden kehittämisessä. Monet palvelut ovat alkaneet järjestöjen innovatiivisen työn kautta.

Jussi ja Markku (2)
Jussi Suojasalmi ja Markku Virkamäki

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa on vaara, että vain isot toimijat pärjäävät. Perustettu Sociala Oy toimii alustatoimijana kaikille järjestöpohjaisille palveluidentuottajille kaikissa maakunnissa niin, että ne voisivat olla yhdessä vahvempia. Sociala on myös linkki maakuntien ja mukaan tulevien järjestöjen välille.

Osa järjestöistä on valmiita yhteistyöhön varmistaakseen toimintansa jatkuvuuden tulevassa sote-markkinassa ja kasvupalveluiden muutoksissa. Sociala auttaa järjestöjä järjestäytymään maakunnittain siten, että valtakunnallisesti hyödynnetään yhteistä osaamista ja skaalaetuja.

Sociala Oy kuva Anna-Stiina Saarinen-05855
Maarit Hirvonen

Alustatoimija tarjoaa järjestöille konkreettisia toimia ja sparrausta mm. verkostoitumisessa, data-analytiikassa, juridiikassa, palvelujen yhteisessä järjestämisessä asiakasseteli- ja henkilökohtaisen budjetoinnin palveluissa, hankintaosaamisessa sekä kustannuslaskennassa ja palvelujen hinnoittelussa kilpailutustilanteissa.

Nyt perustettu järjestöjen alustapalveluyhtiö auttaa katsomaan mahdollisuuksia; Vaikka maakunnilla on vastuu palvelu- ja hoitoketjujen saumattomuudesta, ei se toteudu ilman palveluiden tuottajien yhteistyötä. Alustapalvelu Sociala Oy auttaa rakentamaan integroituja palveluketjuja siten, että asiakkaan valinnanvapaus säilyy eikä hän putoa palvelujen välisiin kuiluihin.

Alusta-ajattelun idea on siinä, että jokainen järjestö voisi toimia omana itsenään parhaimmalla osaamisalueellaan osana palveluketjua. Alustan kautta tulevat kaikki ne toiminnot ja järjestelmät, joita yksittäisen järjestön on kallista ja vaivalloista hankkia itse.

Järjestöjen palvelut on myös trimmattava uuden tilanteen edellyttämälle tasolle. Uusi tilanne mahdollistaa myös uudenlaiset, innovatiiviset palvelukonseptit.

Maarit ja Hanna
Maarit Hirvonen ja Hanna Hauta-aho

– Nyt on järjestöillä näytön paikka, sanoo Sociala Oy:n toimitusjohtaja Maarit Hirvonen.

Nykyinen kilpailutuksiin perustuva hankintamenettely on johtanut siihen, että järjestöt kilpailevat keskenään. Mikäli asiakasseteli- ja henkilökohtaisen budjetin järjestelmä toteutuu, ei ole enää tarvetta kilpailla muusta kuin asiakkaiden luottamuksesta.

– On kiinnostavaa nähdä, onnistuuko kulttuurin muutos keskinäisestä kilpailusta yhteistyöhön, Maarit Hirvonen pohtii. – Jos vaikka viidennes järjestöistä lähtee yhteistyöhön mukaan, pystymme antamaan kaavaillut palvelut.

Sociala Oy käyttää mahdollisen voiton aina toiminnan kehittämiseen. Osa kansalaisista arvostaa kotimaisia toimijoita, osa yleishyödyllisiä yhteisöjä. Järjestötaustaisten palveluntuottajien roolia vahvistamalla tarjotaan kansalaisille aito valinnanvapaus.

Alustapalvelu Sociala Oy:n julkistamistilaisuus oli 5.4.2018 Tampereella.

Lisää tietoa julkistamistilaisuudesta ja toiminnastamme:

Sociala.fi

Hallituksen puheenjohtaja Markku Virkamäki p. 040 5655370 markku.virkamaki@kvps.fi

Toimitusjohtaja Maarit Hirvonen p. 050 562 3403 maarit.hirvonen@sociala.fi

Jorma ja Maarit
Jorma Niemelä ja Maarit Hirvonen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s