Nuorena kuolleet ja elämän arvo

Holmberg_pystiMIETTEITÄ – Tuttava vei taannoin meidät Hämeenlinnan Taidemuseoon katsomaan Werner Holmbergin näyttelyä. Holmberg syntyi vuonna 1830 ja kuoli hieman alle 30-vuotiaana vuonna 1860.

On sanottu, että Werner Holmberg oli ensimmäinen tärkeä maisemamaalari Suomessa. Hän oli ensimmäinen Düsseldorfissa opiskellut suomalaistaiteilija ja ensimmäinen kansainvälistä arvostusta saanut taiteilijamme.

Pohjolan villi luonto oli Holmbergin innoittaja. Hän saattoi yhdistellä maisemaan elementtejä aivan toisesta ympäristöstä. Digiaikamme lisätty todellisuus (augmented reality) näyttää olevan vanha keksintö.

Holmberg4Holmberg avioitui norjalaisen taiteilijan Anna Gladin kanssa. Taiteilijaura kesti vain hieman yli kymmenen vuotta. Keuhkotuberkuloosi vei miehen hautaan.

Kymmenen vuoden työrupeamasta jäi pysyvä jälki suomalaiseen taidehistoriaan. Töitä on mm. Presidentin linnassa, monissa taidemuseoissa, Ateneumissa, Kansallisgalleriassa.

Noihin aikoihin siunasimme kymmenen vuotta kauemmin eläneen Antti Murron iäisyysmatkalle. Hänen työrupeamastaan jäi jälki suomalaiseen pelipolitiikkaan ja elämästään vahva ja valoisa muisto hänet tunteville.

Koko näyttelykierroksen ajan mietin Murron elämäntyötä. Molempien työ jäi inhimillisesti kesken.

Kunnioitamme edesmenneiden elämäntyötä. Mutta. Oleellista ei perimmältään sittenkään ole se, mitä ihminen on saanut elämässään aikaan. Ihmisellä on ainutlaatuinen arvo, joka ei riipu siitä, mitä on saanut aikaan vai onko saanut aikaan mitään.

Jorma Niemelä

Holmberg2

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s