Kiperä soten loppurutistus

neuvolassa (Small) – KopioNäitä viikkoina historiallinen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus on ottamassa ratkaisevan askeleen, kun viimeinen suuri palikka, valinnanvapaus, muuttuu hallituksen esitykseksi.

Kuntavaalit ovat kiihdyttäneet keskustelua. Keskustelun tuoksinassa tuppaa käymään niin, että nykyjärjestelmä saa kullanhohtoisen maineen.

Toki kansainvälisessä vertailussa terveydenhuoltojärjestelmämme on sekä tasokas että kustannuksiltaan kohtuullinen. Mutta ei ole syytä unohtaa uudistuksen perussyitä: järjestelmän kustannuskehitys on sellaisella kasvukäyrällä, jota julkisen talouden kehitys ei kestä – varsinkaan väestön ikääntyessä. Lisäksi nykyjärjestelmä ei kykene riittävästi vähentämään terveyseroja: työssä käyvät ja rikkaat ovat ohituskaistalla köyhän jonottaessa terveyskeskukseen.

Siksi on hyvä, että uudistusta on viety reippaasti eteenpäin. Kiitosta täytyy antaa soten valmistelun avoimuudesta. Harvaa laajaa uudistusta on viety läpi niin, että lähes kaikki materiaali on avoimesti ja nopeasti ollut saatavilla alueuudistus.fi-sivustolla. On kritisoitu sitä, että myös keskeneräisiä asioita on julkistettu. Mutta eikö juuri avoin yhteiskunnallinen keskustelu ole viemässä asioita niiltäkin osin eteenpäin!

Väkeä ympäri Suomea on osallistutettu prosessiin sadoittain – ehkä jopa tuhansittain eri muodoissa. Kuten aikaisemmin kirjoitin, jo tämä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen suunnittelu on saanut liikkeelle valtavan kehitysprosessin. Aivan uudella tavalla ja intensiteetillä eri alueilla on tarkasteltu sekä sairastavuutta että sosiaalisia pulmia, pohdittu hoito- ja palveluketjuja ja löydetty aivan uudenlaista yhteistyön säveltä.

Kiitosta pitää antaa myös aluehallinnon uudistuksesta samasta yhteydessä kuin sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta tehdään. Sen kautta päästään selkiyttämään ja yksinkertaistamaan repaleista väliportaan hallintohimmeliä. Julkiset organisaatiot vähenevät niin sosiaali- ja terveydenhuollossa kuin myös väliportaan hallinnossa. Jos ja kun väliportaanhallintoa reippaasti samalla uudistettaisiin ja digitalisoitaisiin, uudistuksesta saadaan monenlaisia hyötyjä.

Tulevaisuuden kuntaHämmästyttävän myönteisellä tavalla on eri puolilla ja eri tasoilla mietitty kuntien olemusta ja tehtäviä sen jälkeisessä tilanteessa, kun sosiaali- ja terveydenhuolto on siirtynyt kunnilta maakunnille.

Kaiken parlamentaarisen ja paikallisen työn lisäksi tutkijat lähtivät ilahduttavalla tavalla luomaan uutta kuntaa tutkimustiedon pohjalta. Inga Nyholmin, Arto Haverin, Kaija Majoisen & Marianne Pekola-Sjöblomin toimittama Tulevaisuuden kunta on 560-sivuinen hieno ja ajankohtainen teos.

Sosiaalitieteilijät voisivat ottaa tässä mallia hallintotieteilijöistä. Liian usein vain vastustetaan uudistuksia. Enemmän pitäisi kyetä hahmottamaan tutkimustiedon pohjalta uusia avauksia ja järjestelmätason uudistuksia – uudistuksia, joissa olisi ratkaistu myös ne kriittiset kysymykset.

Uudistuksessa ja sen ripeässä edistämisessä on siis paljon hyvää. Valinnanvapaus on nyt muodostumassa uudistuksen pulmallisemmaksi kohdaksi. Vaikka pidänkin valinnanvapauden laajentamista harkitusti oikean suuntaisena kehityksenä, esitetty malli on kahdelta osin minusta varsin ongelmallinen.

Kuten aiemmin olen tällä palstalla analysoinut, esillä oleva esitys valinnanvapaudesta toimii palveluintegraatiota ja eheitä palveluketjuja vastaan – eikä asiaa auta se, että palkataan hirmuinen määrä palveluohjaajia. Järjestelmän itsensä pitää toimia integroivasti. Nyt helppo asiakas pääsisi helpolla, moniasiakas joutuisi risteilemään maakunnan palveluviidakossa niin, että paikallinen sosiaali- ja terveyskeskus voisi päästä kokonaan heistä miltei kokonaan irti.

Moniasiakkaiden kustannusvaikutus on kuitenkin merkittävä. Heidän asiansa olisi sekä inhimillisesti että taloudellisesti ratkaistava esitystä paremmin.

Homström 2Toinen pulma on siinä, mihin Nobel-palkittu Bengt Holmström kiinnitti vakavaa huomiota puhuessaan eilen eduskunnassa. Hänen mukaansa voiton maksimointi ja asiakkaiden valinta saattaisivat tuhota kaikki ne muut asiat, joita pyritään saamaan.

Bengt Holmströmin mukaan julkisen sektorin uudistaminen yrityksissä hyviksi havaituilla tehostamiskeinoilla on väärä lähtökohta. Yhdysvaltain ja Australian yksityistetyt vankilat toimivat tehokkaasti, mutta yhteiskunnallinen kokonaisvaikutus ei ole välttämättä kovin häävi.

Minusta Eksote ja monet muut toimijat ovat osoittaneet, että julkinen sektori(kin) kykenee hyvällä ja tavoitteellisella johtamisella saavuttamaan esimerkiksi kustannustehokkuutta ja sujuvat palvelukokonaisuudet. Ja niitähän juuri nyt tarvitaan, ja sote- ja maakuntauudistus antaa siihen hyvän mahdollisuuden.

Yksityisten yritysten ja järjestöjen palvelujen osuus sosiaali- ja terveydenhuollossa on jo nyt niin merkittävä, että järjestelmän rakentaminen ilman niitä olisi vaikeaa. Valinnanvapautta voidaan ja tulee edistää kunhan ratkaisu tukee sote-uudistuksen tavoitteita. Bengt Holmströmin viesti oli, kuinka tärkeää on se, että kannustimet ovat oikeat. Ja siitä ei ole nyt varmuutta. Toinen nobelistin viesti oli se, että julkisella sektorilla on oma logiikkansa. Yksityisen tuominen sen sisään ei automaattisesti johda hyvään.

Järjestöjen asemaan on kiinnitetty useissa maakunnissa huomiota. Valtakunnallisessa suunnittelussa niiden asema jäsentyy liiaksi vain retoriikassa. Järjestö-maakunta-kunta suhde on vielä liiaksi avoin varsinkin kansalaistoiminnan, erityisasiantuntijajärjestöjen ja ns. välimuotoisten palveluiden osalta.

Sote- ja maakuntauudistuksen soisi valmistuvan ajoissa ja siten, että valinnanvapausesityksen pulmat olisi ratkaistu. Paitsi että näin laaja uudistus on vain  uusi lähtö jatkuvalle kehittämiselle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s