Ihmisen ääni, tutkimuksen tieto

putkikuva

UUTINEN – Millaisia ovat järjestöt tutkimustoimijoina? Miten järjestöjen tekemä tutkimus, sen tarpeet, tiedonintressit ja tutkimusmetodit eroavat tutkimuksen muusta kentästä? Erityisasiantuntija Jorma Niemelän selvitys antaa perusteita ja suuntaviivoja päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimuksen yhteiselle toimintamallille. Katsaus on hyödyllinen kaikille sosiaali- ja terveysjärjestöille, mutta myös laajemmin kansalaisjärjestöille.

Järjestöjen tulisi määrittää suhteensa tutkimustoimintaan osana strategiaansa. Tiedon tuottaminen tulisi suunnitella jäsentyneesti lähtien raportointi- ja tilastotiedon kokoamisesta ja hyödyntämisestä aina tutkimuseettisiin ja -poliittisiin linjauksiin.

niemela_tourunen-2b
Tutkimuspäällikkö Jouni Tourunen ja Jorma Niemelä

Kansalaisjärjestöjen intressinä on erityisesti kokemustiedon, ihmisen äänen nostaminen esiin. Kansalaisten tai asiakkaiden osallisuus ei pääse samalla tavalla esiin esimerkiksi palvelujen tutkimuksessa. Päihde- ja mielenterveysongelmista toipumisen tukeminen on toinen järjestöille erityisesti sopivista tutkimusteemoista.

 

Järjestöjen tärkeiksi tunnistamat tutkimusaiheet voivat ajan myötä laajentua myös osaksi tutkimuksen valtavirtaa. Lisäksi tärkeää on välittää ja levittää ajankohtaista tutkimustietoa viestinnän ja koulutuksen keinoin.

Etenkin sote-uudistuksen yhteydessä on tarve tutkimukselliselle kehittämistoiminnalle, missä järjestöjen tutkimuksella on annettavaa. Järjestöt, korkeakoulut, tutkimuslaitokset ja kansainväliset kumppanit voisivatkin yhdessä muodostaa alan innovaatioekosysteemejä.

Selvitys on laadittu Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimusohjelmalle (MIPA 2015-2018). MIPA on Raha-automaattiyhdistyksen rahoittama kymmenen päihde- ja mielenterveysjärjestön sekä Diakonia-ammattikorkeakoulun yhteinen tutkimusohjelma. Hanketta koordinoi A-klinikkasäätiö. Hanke toteuttaa yhteisiä tutkimuksia, vahvistaa järjestöjen yhteisiä tutkimus-rakenteita ja -käytäntöjä sekä vahvistaa järjestöjen tekemän tutkimuksen asemaa järjestö- ja tutkimuskentällä.

Selvityksen laatija, sosiaalityön dosentti Jorma Niemelä on toiminut päihdejärjestön tutkimus- ja johtotehtävissä ja korkeakoulun johdossa.

Niemelä, Jorma: Ihmisen ääni, tutkimuksen tieto. Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimustoiminta ja sen kehittäminen. Diakonia-ammattikorkeakoulu 2016.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s