Liki bernsteiniläisiä ajatuksia

BLOGI – Taisi olla revisionistisosialisti Eduard Bernstein, jolle päämäärä ei tarkoittanut mitään, mutta ”liike on kaikki kaikessa”. Onkohan supisuomalaisen soten kanssa käymässä samoin?

Eri maakunnissa on alettu tosissaan miettiä palveluita, palveluketjuja, asiakaslähtöisyyttä, digitalisaatiota, integraatiota, valinnanvapauksia, kumppanuuksia, prosesseja. Nykyisiä organisaatio- ja professiolähtöisiä palveluita arvioidaan avoimesti ja muutosta niihin mietitään. Kustannustehokkuus ei ole enää kirosana vaan luonteva osa keskustelua.

Eikä vain mietitä. Esiin nousee jo käytäntöön vietyjä, paikallisesti tai alueellisesti syntyneitä, pieniä ja isoja toimivia ratkaisuja. Suuri merkitys on Eksoten kaltaisilla, jo toteutetuilla laajoilla muutoksilla. Ne toimivat sekä esimerkkeinä että myös rohkaisijoina: muutos on mahdollista ja muutos on mahdollisuus!

Prosessissa on mukana jo tuhansia ammattilaisia eri työryhmissä. Joissakin keskusteluissa mukana olleena voi iloita esimerkiksi siitä, että professioiden hybrikset alkavat tasoittua. Eri ammattiryhmät kohtaavat enemmän tasavertaisina kuin aiemmin. Toisten työtä arvostetaan. Eikä se ole itseltä pois!

Mukaan on otettu yhteistyökumppaneita. Keskusteluissa on vahvana myös tietoisuus, että kumppanuusverkosto tulee laajenemaan uudistuksen myötä.

Kaikki tämä lupaa hyvää. Muutos ei tapahdu yhdessä yössä niin, että kaikki olisi uutta ja ihanaa 1.1.2019. Muutokseen tarvitaan paljon pohdintaa, avointa mieltä, uusia näkökulmia – ja aikaa.

Totuuden nimessä on sanottava, että kyllä sote-prosessilla on ollut myös kielteisiä vaikutuksia. Paikka paikoin kehitys on pysäytetty. On jääty odottamaan suurta sote-pamausta. Rakennusinvestointien osalta harkinta on paikallaan, osaamisinvestointien osalta ei.

Vaikka sote-liikehdintä on tärkeää, jopa välttämätöntä, ei se toki poista lopullisen päämäärän määrityksen tärkeyttä ja välttämättömyyttä. Se määritys taas on poliittinen prosessi, jonka toivoisi menevän rantaan järkevässä muodossa.

jyväskylä sote asmipa

Päihde- ja mielenterveysväkeä miettimässä maakunnallisia ratkaisuja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s